tisdag 10 juli 2007

Min viktprofil

Startdatum: 10 Jul, 2007
Måldatum: 1 Jan, 2008

Ditt mål: -24 kg lättare på 25 veckor

-24 kg lättare på 25 veckor.

Du har satt ett bra och realistiskt mål. Att gå ner upp till 1 kg i veckan är en hälsosam viktminskningstakt. Om du minskar för snabbt i vikt finns risk för att du förlorar för mycket muskelmassa. I viktsammanhang är muskelmassan viktig då den bidrar till en bättre ämnesomsättning

Din nya kalorinivå: 1568 kcal per dag.

Du väger i dag 90,6 kilo. Med hänsyn tagen till din vikt, längd och ålder innebär det att du i dag ligger på en kalorinivå kring 2528 kcal per dag.

För att gå ner -24 kilo på 25 veckor rekommenderar vi att du sänker din kalorinivå till 1568 kcal per dag. I den här nivån är inte din motion på fritiden inräknad - men genom att skriva in i dagboken hur mycket du motionerar ser du också hur mycket extra du kan äta om du motionerar.

De menyer som du får av ViktKlubb.se är anpassade efter din rekommenderade kalorinivå och tar även hänsyn till hur mycket du i genomsnitt motionerar. Tänk på att det inte bara handlar om att ligga på rätt kalorinivå - utan du måste även ha rätt fördelning av fetter, proteiner och kolhydrater (fetter cirka 25-35 procent, protein cirka 10-20 procent, kolhydrater cirka 56-60 procent).

Ditt BMI (Body Mass Index): 30,6

Det innebär att du har kraftig övervikt och du bör av medicinska skäl försöka gå ner ganska många kilon. Vi tycker att du på sikt ska försöka gå ner cirka 10 procent av din vikt. Det kan kännas jobbigt och nästan omöjligt men det är det inte. Många har lyckats före dig. Och med ViktKlubb.se sätter du upp tydliga delmål för de kommande tre månaderna. Börja med att ta dig till ditt tremånaders-mål sedan kan du sätta upp eventuella nya mål. Tänk på att även om du inte når din målvikt är varje kilos viktminskning mycket positivt för din hälsa.

Ditt midjemått är 86.0 cm.

Det medför inga faror för din hälsa. Forskning har visat att midjemåttet är viktigt när det gäller utvecklandet av fetma och dess komplikationer. En man bör ha ett midjemått under 102 cm, allra bäst är ett mått under 94 cm. En kvinna bör ha ett midjemått under 88 cm, allra bäst är ett mått under 80 cm.

Din motion:

Det är lite dåligt med motionen, förstår vi. Tänk på att det egentligen bara finns två riktigt säkra sätt för att gå ner i vikt: genom att äta sundare mat och börja röra på sig. Vi föreslår att du efter ett par veckor i ViktKlubb.se anmäler dig till något av våra motionsprogram. Med programmen får du hjälp att komma igång med motionen i vardagen. Du behöver inte börja med att träna dig svettig varje dag på Friskis&Svettis. Följ istället motionsprogrammen och hitta genvägarna. T ex till bättre motion på lunchen, när du går till jobbet eller genom att ta trapporna istället för hissen. Glöm inte att föra in hur du motionerar i dagboken - så att du ser hur många kalorier du totalt ska få i dig med maten.

Det är bra att du tar tag i din hälsa nu. Med stigande ålder sjunker ämnesomsättningen. Det betyder att ju äldre man blir, desto lättare är det att lägga på sig vikt och svårare att gå ner i vikt. Det är dock inte förrän du närmar dig pensionsåldern som ämnesomsättningen börjar bli en betydande faktor för viktutvecklingen. Detta i kombination med eventuell minskad fysisk aktivitet på grund av ålder gör att det kan vara svårt att minska mycket i vikt senare i livet.

Inga kommentarer: